På Gotland har det nog alltid funnits tryffel bara det att ingen har hittat den. De första dokumenterade fynden på Gotland gjordes 1998. I Rute har vi både Bourgognetryffel (Tuber aestivum) och odlad Perigordtryffel (Tuber melanosporum). År 2003 exporterades det tryffel från Rute till den årliga högtidsmiddagen för sällskapet Confrerie de la Truffe de Bourgogne. På Bräntings finns världens nordligaste odling av Perigord tryffel.

Vår tryffel håller lika hög kvalité som den franska. Den gotländska tryffeln testades i Frankrike under överinseende av Carl-Jan Granqvist och Dr Christina Wedén. På Bräntings kan man boka tryffeljakt från sen augusti till mitten på december.

Tryffel är som all svamp väderberoende och finns i mer eller mindre utsträckning från slutet av augusti till dess att tjälen går i marken. Det unika för tryffeln är att den alltid tillhör markägaren dvs den lyder inte under allemansrätten.

Färsk tryffel förvaras i tätslutande burk med risgryn i kylskåp och håller cirka 10 dagar. Tryffel går även att frysa. Ett tips är att göra ett tryffelsmör el tryffelgrädde som fryses och tas upp efter behov.